The First Place winners and Best in Show winner for the Commercial category of interior design.

ASID 2016 Design Excellence Awards

Written by Editorial Staff Category: Valley News Issue: September 2016
Group Free
Pin It

The American Society of Interior Designers (ASID) North Chapter is the premier organization for local interior designers. Each year, ASID salutes its members’ design achievements in multiple categories for residential, commercial, hospitality, health care and sustainability. The winners were honored at the 2016 ASID Design Excellence Awards Gala, held in August at the Phoenician in Scottsdale. Following are the First Place winners and Best in Show winner for the Commercial category of interior design. The winners in the Residential category are presented in this month’s issue of our sister magazine, Phoenix Home & Garden. For more information about the ASID North Chapter, visit asidaznorth.org.

 

Business Space Under 5,000 Square Feet

Roberta Thomas, ASID

Evolution Design 

PROJECT: Tempe Tourism, Tempe, AZ

This office presented a unique design challenge: How do you create an effective space that can be an inviting information center for visitors to the City of Tempe, and also a practical office for the people who work there? To answer this question, the space first had to reflect on the experience of the visitor and expand from there on to the staff experience. The visitor’s experience begins with the bright, colorful flooring pattern attracting them into the space and continues with the curved reception desk, drawing the person into the space to obtain further information and engage with the staff. The staff experience was more challenging in the effort to move the staff away from traditional office layout and toward a more open work environment. The staff portion of the office needed to provide an open and collaborative area while still maintaining privacy in dedicated areas. 

 

 

Business Space Over 5,000 Square Feet

Brad Krause, ASID

Krause Interior Architecture, Inc. 

PROJECT: Ipro Tech, Tempe, AZ

Collaboration, retention and recruitment of talented individuals was the focus for this tech company’s newly designed headquarters. The design promotes and cultivates creativity and innovation while embracing flexibility. “The Church,” a large, free-standing collaboration area, anchors the open area while the “Red Light District” provides intimate meeting spaces. 

To transform and create a work environment that is collaborative, innovative and stimulating, the overall design runs parallel with the new corporate objectives and values. We exposed the building’s raw structure of an old warehouse by embracing the block walls, old wood beams and metal trusses. Windows were added to bring natural light throughout the open office. The old truck dock was a perfect location for the break room and the upper mezzanine was repurposed into a game room and bar. Flexible work zones (hives, huddle rooms, social hubs and private phone rooms) were created to accommodate employee work styles.

 

 

Senior Living Facilities

Kim King, Allied ASID

Thoma-Holec Design, LLC

PROJECT:  Sun Health Senior Living/Grandview Terrace, Sun City West, AZ

Grandview Terrace Health and Rehabilitation center went through a total remodel. The goal was to completely transform the outdated space. They wanted the new space to feel homelike yet incorporate a contemporary and hospitable feel. The neutral finishes in the space provide texture and elegance. Accents of orange, bronze and gold are brought out in the furnishings and artwork. The ground floor features an artfully designed entrance, a Starbucks cafe, a gift shop, movie theater, chapel/library, spa and salon area, as well as a restaurant-style dining room and large multipurpose room, ideal for educational presentations and life enrichment activities. The first floor also houses a health clinic staffed by a physician. The second floor of the two-story residence contains resident units along with a lounge with a fireplace, a business center, several gathering spaces, a community refreshment area and a fitness area.

 

 

Public or Educational Facility

Marcene Kandra, ASID 

Deutsch Architecture Group

PROJECT: Ocotillo Village Health Club & Spa

The goal was to create a dynamic facility that supports a healthy lifestyle and creates opportunities for member interaction. The main lobby is flanked by the monumental angled wall, slicing through the building – drawing members in – and by the café cube, which also shrouds the massive mechanical ductwork rising from the locker rooms below to the roof above.  The bridge with perforated metal guard rail increases the visibility of members both on their way to working out and for those gathering in the lounge areas. Complementing the healthy lifestyle, this project is a good showcase for LEED-inspired construction, including the large expanses of glass utilizing natural daylight, LED lighting throughout, recyclable carpet tile and additional tile and resin panels that include recycled content. 

Responsibilities included space planning, interior architectural design and construction documentation for permit, lighting design, finish/furniture/artwork selections and construction administration.

 

 

Hospitality Facility

Lawrence Lake, ASID

Lawrence Lake Interiors

PROJECT: Capitol Yards, Sacramento, Calif.

This apartment clubhouse in Sacramento, Calif., is located blocks from the Capitol, in the heart of the city. The architect created a dramatic contemporary building to attract attention and set the tone for the high-end luxury development. The architecture, building materials and seamless interior/exterior design was honored by the interior designer. A very clean interior style with a nod toward architectural-style furnishings – and a neutral color palette with pops of Pool Blue color – was created by the designer. Splashes of color in materials were added to the construction finishes and complement the building’s strong interior/exterior materials. The open plan allows leasing, lounging, dining and games to all happen in the same space, creating a vibrant, active leasing environment. The exhibition kitchen anchors the gaming space, which flows outside to the pool and lounge, creating a whole experience.

 

 

Singular Space 

Lawrence Lake, ASID

Lawrence Lake Interiors

PROJECT: The View at Cascade Lobby, Scottsdale, AZ

This lobby of an urban-style apartment complex, located in north Scottsdale, was designed to feel like a boutique hotel. The young, affluent demographic seeks an experience when seeking an urban lifestyle. A hospitality-style interior was created to complement the renters’ life experiences. Vibrant, fun and on the go, these clients want an engaging and inspiring residence. The lobby is big, open and dramatic. The focal point is a large coffee bar based in Italian cabinetry, serving as an initial connection point and integrating touch-screen marketing. A dramatic fireplace wall was created to dominate the room; the video monitors are flanked by backlit screen walls. Contemporary lobby-style furnishings create large and small, open and intimate seating groupings for a mix of uses.

 

 

Special Function Space

Lawrence Lake, ASID 

Lawrence Lake Interiors 

PROJECT: The View at Cascade Wine Bar, Scottsdale, AZ

Imagine a great place to hang out with your friends: fun, cool and dramatic. The SkyLounge at this Scottsdale high-rise is that place. Perched on the top floor with dramatic and sweeping views of the mountains and desert below, the lounge has a view that is impressive. The small room of challenging shape serves several functions: lounge for friends, wine bar and tasting counter, dining events, and a dramatic patio for viewing sunsets. The designer chose a dramatic palette of gray, blue and gold to enliven the space. Gold Onyx Glass tile is the highlight of the wine bar, covering the entire backsplash. The wine wall is a glass box visible in the bar and from the exterior hallway, creating a signature element. Comfortable contemporary furnishings were used to create that relaxing vibe in a dramatic space.

 

 

Furniture Design

Leann Fernald, Industry Partner

Ornamentation, LLC

The design challenge was to build a striking and unique chair to mesmerize attendees at a charity fundraising auction. This beguiling creature fluttering in our imagination was brought to life to meet the challenge. Titled “To the Flame,” this chair is an intriguing mixture of fantasy and nature. Custom Design Effects pieces of CNC-routed MDF, cedar post and steel strapping were transformed into a functional work of art. The piece was constructed using two styles of Design Effects product (carved for the seat and back rest), while Fretwork for the wings and front support were mounted to a cedar post spine. Bullet hinges were welded to metal strapping to secure the wings and allow them to be easily repositioned or removed for transport. An inky metallic ombre finish and gossamer black fringe were employed to heighten visual drama.

 

Millwork

Randy Wolfe, Industry Partner

Wolfe Woodworking, Inc.

The owners of this home wanted a “dream” kitchen redesign with exquisitely crafted and uniquely functional distressed-alder cabinetry. The client submitted rough concept drawings and imagery, from which we envisioned a redesign including increasing the cabinetry size and height to accentuate the vast openness of the 18 ½-foot-high ceiling, creating a dramatic, one-of-a kind focal point. With budget concerns, the clients initially rejected the redesign of accentuated openness, choosing only to build up to the bottom of the existing soffits. After the cabinetry was seen staged, then approved, the clients reconsidered, accepting the initial design. 

The upper soffit area was designed to congruently appear as extended cabinetry, raising the hood to 14 feet. The beautifully executed plan included distinctive features like maximum interior storage with pantry swing-outs, back-of-door hanging, full-height pantry pull-out, upper spice and oil pull-outs above the range, blender shelf-lifts and more.

 

 

Fixture

La Galleria Surfaces, Industry Partner

This project consisted of a remodeled dining room on the main level of a penthouse. The awkward line of sight turned into a spectacular primary focal point, drawing attention into the room’s space. The challenge was to reconfigure the wall around a disjoined plumbing fixture with an aesthetic appeal. Because wall space was limited to glass on either side of the room, the back wall was the only opportunity to create a symmetrical solution and to give this room an artful experience. In order to do this, exotic material was used to enhance the perceived quality of the whole space. A backlit Crystal Agate Gold Precioustone material was used to give the asymmetrical room the added extra pop it needed. The wall visually expanded the width of the room, which was very important as it was the entire focal point coming from a long hallway. 

 

 

Commissioned

Karen Barnes, ASID

The Elegant Window

For this dramatic outdoor patio, the designer wanted to expand the homeowners’ living options beyond the traditional interior spaces. In order to accomplish the feeling of bringing the outdoors in, four pairs of inside-mount, arched, goblet-pleated drapery panels were commissioned. The draperies were fabricated with outdoor fabric and sewn with outdoor thread. These materials were chosen in order to resist fading and deterioration from exposure to the Arizona sun. The arches are 12 feet tall, with the exception of the arch over the barbecue, which is 8 feet tall. Each arch is a different size in width, and as such, a template needed to be made of each arch. The pleated draperies are attached to wood frames which are installed under each arch. The backsides of the wood frames are hidden from view by 6-inch-wide ruffles, making the back as beautiful as the front.